Welkom bij TIJDREIZIGER.NU; onze interactieve historische tijdlijnen!
Deze site is nog onder constructie. Dit traject vereist veel onderzoek, waardoor de tijdlijnen continu aan verandering onderhevig zijn. Hieronder kun je de tijdlijnen tot dusver bekijken en helemaal onderin kun je meer lezen over ons! Binnenkort verschijnt hier een link die naar Wikiwijs leidt, waar we de tijdlijnen, gekoppelde lessen, ideeën en afbeeldingen beschikbaar zullen maken voor scholen en geïnteresseerden! Zie ook ons youtubefilmpje voor een grotere weergave!

Achtergrond

Hoe maak je voor leerlingen in het basisonderwijs en voortgezet onderwijs inzichtelijk wat er allemaal plaatsvond in een bepaald tijdvak? Dat kan binnenkort met een interactieve historische tijdlijn waar kinderen zelf beelden aan kunnen toevoegen. De Noordwijkse Methode en creatief bureau ARTvertisements hebben deze tijdlijn samen ontwikkeld. Ook hebben diverse Leidse samenwerkingspartners en een aantal scholen bijgedragen zowel qua kennis als beeld. De tijdlijn bevat naast iconische beelden ook een alternatieve kijk op onze geschiedenis en biedt ruimte voor onbeperkte diversiteit aan extra beelden die de gebruikers kunnen toevoegen.

Frum van Egmond, Niki Koutouras en Barbara van Druten hebben alledrie zowel overlappende als afwijkende rollen, waarvan een paar uitgelicht kunnen worden. Daar waar Frum (Stichting De Noordwijkse Methode) voornamelijk op concept, invulling en educatieve ideeën zit, ligt Niki’s (ARTvertisements) kracht in verbinding van partijen, communicatie en een strategisch sterk creatief concept, vervolgens creëert Barbara (ARTvertisements)  (digitale) collages van de de gezamenlijk gecreëerde concepten, haar kracht ligt in visuele storytelling. Alledrie de vrouwen zijn sterk in (visuele) communicatie en marketing.

“Veel kinderen hebben geen idee wanneer gebeurtenissen plaatsvonden in de geschiedenis”, vertelt Frum van Egmond van de Noordwijkse Methode. “Door per tijdvak een kijkplaat te maken, wordt dit wel zichtbaar. Neem bijvoorbeeld de Egyptische piramides en de sfinx van Gizeh. Deze zijn al gebouwd in de prehistorie. Cleopatra leefde zo’n 2500 jaar later, in de Romeinse tijd. Op onze interactieve tijdlijn brengen we dat in beeld.”

Het doel werd om de geschiedenistijdvakken visueel te maken. Dan kunnen kinderen zien wat er nog meer gebeurde in dezelfde tijd als het onderwerp waarover ze aan het leren zijn. Dat was het basisidee waar Frum, Barbara en Niki mee aan de slag gingen.

“De tijdlijn is op diverse manieren beschikbaar en heeft bij elk tijdvak een gekleurde lege balk waar kinderen en leerkrachten eigen beelden kunnen toevoegen. De tijdlijn is gebaseerd op de huidige SLO, maar op deze wijze kan élk perspectief en onderwerp aan bod komen. Dit is een antwoord op een actueel vraagstuk, waarbij er steeds meer behoefte is om op andere manieren naar gebeurtenissen uit de geschiedenis te kijken, zoals bijvoorbeeld de Gouden Eeuw en ons slavernij verleden. Scholen kunnen de tijdlijn zelf printen en naar eigen inzicht gebruiken. De bedoeling is echter om de tijdlijn ook fysiek aan te gaan bieden zodat je deze kunt ophangen in je klas of op grotere schaal in de hal of een gang in de school. Het belangrijkste is de combinatie van een kijkplaat per tijdvak met beelden die je er zelf aan kunt toevoegen.” Op dit moment werken Frum, Barbara en Niki aan een beeldbank waarin rechtenvrije beelden te vinden zijn die je kunt toevoegen aan de tijdlijn. Deze beelden sluiten bijvoorbeeld aan bij thema’s als invloedrijke vrouwen, oude culturen en ontdekkingsreizen. Hierbij wordt naast het Westers-Nederlandse perspectief juist ook ruimte geboden aan wereldgeschiedenis.

Veel dank aan LEF, het Rijksmuseum van Oudheden, ICLON, het Wereldmuseum, Wikiwijs en de diverse betrokken scholen voor alle kennis, beeld en hulp binnen dit project! Meer weten? Neem contact op met Frum via frum@noordwijksemethode.nl of met Niki of Barbara via info@ARTvertisements.com  

We hebben ons uiterste best gedaan om ervoor te zorgen dat alle afbeeldingen en visuele media op deze website rechtenvrij zijn en dat de juiste bronvermeldingen zijn gedaan.
GAARNE VERWIJZEN WIJ U NAAR DE BRONVERMELDING VIA DEZE LINK.

Indien u echter een afbeelding tegenkomt waarvoor u de auteursrechten bezit en die niet correct is toegeschreven, verzoeken wij u vriendelijk om contact met ons op te nemen. Wij zullen de afbeelding onmiddellijk verwijderen of de bronvermelding aanpassen.

Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele juridische kwesties die voortvloeien uit het gebruik van afbeeldingen. Bedankt voor uw begrip en medewerking.

Voor vragen of opmerkingen kunt u contact met ons opnemen.